poniedziałek, 16 sierpnia 2010
Gazpacho Mamy
Ten przepis nazywamy Gazpacho Mamy, ponieważ to ona nauczyła nas receptury. Przepis został przywieziony wiele lat temu z Hiszpanii.
Gazpacho:
4 spore pomidory (sparzone, obrane ze skórki)
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1 średni ogórek zielony (obrany)
Sucha kajzerka (namoczona w wodzie i odciśnięta; dobry pomysł na wykorzystanie starego pieczywa)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości pomidorów)
Pokrojone warzywa wrzucić do malaksera, zmiksować. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować na gładką masę. Gazpacho podajemy na zimno, w miseczce albo szklance (konsystencja nadaje się do picia).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz