Gnocchi można przygotować na różne sposoby. Przedstawiamy wersję podstawową.
Z masłem, czosnkiem i obowiązkowym Parmigiano Reggiano. Tanie, proste i pyszne.
Gnocchi
1 kg ziemniaków
200 g mąki
1 jajko (nie jest konieczne)
sól
2 duże ząbki czosnku
70 g masła
15 g Parmigiano Reggiano
Ziemniaki gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości. Drobno pokrojone będą szybciej gotowe. Jeszcze ciepłe ugniatamy tak, żeby nie została żadna grudka. Następnie dodajemy mąkę, delikatnie roztrzepane jajko i sól. Mąkę dodajemy stopniowo, ponieważ kluczem do dobrych gnocchi jest odpowiednia konsystencja. Jeśli damy jej za dużo, będą twarde, jeśli za mało będą się rozpadać. Z gotowego ciasta tworzymy wałeczki o grubości ok. 1,5 cm, które kroimy na centymetrowe kawałeczki. Formujemy z nich okrągłe płaskie kluseczki, które oryginalnie kształtuje się widelcem i układamy na obsypanej mąką desce. Wrzucamy do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Ugotowane będą wypływać na powierzchnię. Wyjmując odcedzamy je dokładnie.
Na patelni albo w rondelku rozpuszczamy masło i szklimy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Polewamy gnocchi i posypujemy świeżo startym Pargmigiano Reggiano.
i gotować pojedyncze kluseczki, co pomoże osiągnąć pożądaną konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz