To danie robi się samo. Samo też smakuje wykwintnie, ale jest rownież idealnym dodatkiem do mięs i ziemniaków.
Cebulki i ząbki czosnku pieczone w winie:
14 małych cebulek
główka czosnku
600 ml białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
płaska łyżka sera Fourme d'Ambert (można zastąpić innym serem z niebieską pleśnią)
sól
pieprz
Obrane i umyte cebulki układamy w wysmarowanej oliwą, głębokiej brytfance. Dorzucamy nieobrane ząbki czosnku i zalewamy winem. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. i pieczemy około godzinę. Cebulki powinny być miękkie, a czosnek w środku maślany. Ser w drobniutkich kawałkach dodajemy pod koniec pieczenia, tak, żeby się rozpuścił i wydobył swój aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz