Jesień to pora zbiorów jabłek, a jesienne wieczory to czas na domowe racuchy. Wtedy są najsłodsze.
Racuchy z jabłkami:
1 jajko
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jabłka (winne, polecam renetę szarą)
Do wysokiego naczynia wlewamy białko z jednego jajka i dodajemy cukier puder, oraz szczyptę soli. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, żółtko i proszek do pieczenia. Całość miksujemy aż do uzyskania ciasta o konsystencji zbliżonej do ciasta naleśnikowego (trochę bardziej gęste). Osuszone krążki jabłek moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju tak aby zrumieniły się z obu stron. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz