Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada... No i bita śmietana. Uzależnia.
Przepis pochodzi z naszej kulinarnej biblii 'The Silver Spoon'.
Ciasto czekoladowe:
50 g masła
150 g gorzkiej czekolady
3 jajka
150 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
szczypta soli
bita śmietana do podania
Pokruszoną czekoladę oraz masło, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem tak, aby uzyskać puszystą, jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz sól. Całość miksujemy ustawiając mikser na niskich obrotach. Do ciasta dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość ponownie miksujemy, przez 10 min. Gotowe ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej wcześniej masłem, i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni C. przez ok 20 minut. Gotowe ciasto odstawiamy, aby przestygło. Formę odwracamy do góry nogami i wykładamy ciasto. Podajemy z dużą porcją bitej śmietany.
To ciasto wygląda oszołamiająco. Równe i jaka struktura. Pychotka zapewne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZachęcamy do zrobienia !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
OdpowiedzUsuń