Odtworzyliśmy je po powrocie :-)
Ziemniaki z ziemniakami:
1 kg ziemniaków (wybieramy większe)
1 jajko
20 dkg masła
3 łyżki bułki tartej
20 dkg parmigiano regiano
sól
oliwa z oliwek
Obrane ziemniaki gotujemy al dente (nawet trochę twardsze). Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek. To, co wydrążyliśmy, jeszcze ciepłe, ugniatamy na puree, dodajemy masło i mieszamy. Po ostygnięciu łączymy z rozbełtanym jajkiem, bułką tartą i drobno startym parmigiano. Solimy do smaku. Tak przygotowaną masą wypełniamy ziemniaczane łódeczki, które przed wstawieniem do piekarnika smarujemy od spodu oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz