Krem z pieczonych warzyw:
4 czerwone papryki (mogą być 2 czerwone i 2 żółte)
1 duża cukinia
1 średni bakłażan
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
20 dkg wędzonego boczku
łyżka masła (najlepiej klarowanego)
4 duże liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
marynata do warzyw:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
słodka czerwona papryka w proszku
tymianek
szczypta soli
1 mała rozkruszona peperoncino
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy. Po co najmniej pół godzinie osuszamy z wody ręcznikami papierowymi, mieszamy z pokrojoną na grubo cukinią, pokrojoną na ćwiartki cebulą oraz całymi, nieobranymi ząbkami czosnku i zalewamy marynatą; odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie warzywa pieczemy na folii, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C, do miękkości. Paprykę pieczemy w całości aż będzie miękka, a skórka zacznie robić się czarna. Obracamy w trakcie pieczenia. Gotową paprykę przykrywamy folią, w ten sposób studzimy i dopiero potem obieramy ze skórki. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu aż zrobią się skwarki. Wyławiamy je i odstawiamy, a do tłuszczu dodajmy masło oraz wrzucamy upieczone warzywa, czosnek wyciskamy ze skórki i wrzucamy przyprawy. Całość zalewamy 1,2 litra wody (ilość wody zależy od pożądanej konsystencji) i gotujemy pół godziny. Studzimy, wyjmujemy liście oraz ziele i miksujemy. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Można podawać ze skwarkami.
Uważamy z solą, ponieważ boczek jest słony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz