Por, zazwyczaj wykorzystywany, jako dodatek do dań, dziś w roli głównej, do tego w doborowym towarzystwie. Uwielbiamy !
Porowa zupa z orzeszkami pistacjowymi i manchego:
1 duży por
4 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 liście szałwii
3 łyżki śmietany
garść orzeszków pistacjowych
10 g sera manchego
30 g masła
oliwa z oliwek
sól pieprz
Pokrojonego pora dusimy na niewielkim ogniu, na maśle z oliwą, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dorzucamy posiekany czosnek, dusimy jeszcze chwilę. Zalewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i szałwii oraz rozgniecione pistacje, ostrożnie dodajemy śmietanę i gotujemy przez około pół godziny, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie i miksujemy (przed zmiksowaniem wyjmujemy wszystkie liście). Zupę odstawiamy na przynajmniej pół godziny. Podajemy na ciepło z grzankami (podajemy osobno) i startym manchego.
Zupę należy zjeść tego samego dnia.
Grzanki:
Kromki starszego pieczywa nacieramy czosnkiem, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na krople oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz