czwartek, 16 września 2010

Porowa zupa z orzeszkami pistacjowymi i i manchego




Por, zazwyczaj wykorzystywany, jako dodatek do dań, dziś w roli głównej, do tego w doborowym towarzystwie. Uwielbiamy !

Porowa zupa z orzeszkami pistacjowymi i manchego:

1 duży por
4 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 liście szałwii
3 łyżki śmietany
garść orzeszków pistacjowych
10 g sera manchego
 30 g masła
oliwa z oliwek
sól pieprz

Pokrojonego pora dusimy na niewielkim ogniu, na maśle z oliwą, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dorzucamy posiekany czosnek, dusimy jeszcze chwilę. Zalewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i szałwii oraz rozgniecione pistacje, ostrożnie dodajemy śmietanę i gotujemy przez około pół godziny, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie i miksujemy (przed zmiksowaniem wyjmujemy wszystkie liście). Zupę odstawiamy na przynajmniej pół godziny. Podajemy na ciepło z grzankami (podajemy osobno) i startym manchego.
Zupę należy zjeść tego samego dnia.

Grzanki:

Kromki starszego pieczywa nacieramy czosnkiem, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na krople oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz