niedziela, 21 sierpnia 2011

Chłodnik z cukinii




Cukinia w orzeźwiającym płynie. Przyjemnie syci :-)

Chłodnik z cukinii:

2 średnie cukinie
1 zielona papryczka chilli
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
garść świeżej bazylii
pół cytryny
mielony kminek
kurkuma
czerwona słodka papryka w proszku
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
cukier
sól

Cukinie, papryczkę i czosnek pieczemy w temperaturze 180 stopni C. aż będą miękkie. Papryczki będą gotowe pierwsze, potem czosnek i cukinie. Upieczone warzywa wrzucamy do garnka (jeśli nie chcemy, aby chłodnik wyszedł za ostry, usuwamy pestki z chilli). Wyciskamy sok z połowy cytryny i doprawiamy przyprawami. Zalewamy wodą, w zależności od pożądanej konsystencji (w naszym przypadku był to prawie litr wody) i gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiamy balsamico, oliwą, bazylią, cukrem oraz solimy do smaku. Po ostygnięciu miksujemy i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Nasz chłodnik nadawał się do picia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz