sobota, 20 sierpnia 2011

Sznycel z bakłażanów




Ten pomysł na bakłażana znaleźliśmy wśród przepisów kuchni kazachskiej (Kuchnia kazachska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 1988). Jest tak prosty, że nie może nie wyjść!

Sznycel z bakłażanów:

bakłażan
jajko
mąka do panierowania
sól
olej rzepakowy

Bakłażana pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C aż będzie miękki. Czas pieczenia zależy od wielkości warzywa. Jeśli zależy nam na czasie, wybieramy mniejsze. Gotowego bakłażana obieramy ze skórki i ostrożnie kroimy na pół (wzdłuż). Solimy, delikatnie spłaszczamy, następnie panierujemy w jajku i mące. Smażymy na oleju aż się zrumieni z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz