sobota, 20 sierpnia 2011

Ziemniaki z ziemniakami




Między innymi tym daniem uraczyła nas włoska mamma podczas wakacji na Sardynii.
Odtworzyliśmy je po powrocie :-)

Ziemniaki z ziemniakami:

1 kg ziemniaków (wybieramy większe)
1 jajko
20 dkg masła
3 łyżki bułki tartej
20 dkg parmigiano regiano
sól
oliwa z oliwek

Obrane ziemniaki gotujemy al dente (nawet trochę twardsze). Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek. To, co wydrążyliśmy, jeszcze ciepłe, ugniatamy na puree, dodajemy masło i mieszamy. Po ostygnięciu łączymy z rozbełtanym jajkiem, bułką tartą i drobno startym parmigiano. Solimy do smaku. Tak przygotowaną masą wypełniamy ziemniaczane łódeczki, które przed wstawieniem do piekarnika smarujemy od spodu oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz