niedziela, 20 maja 2012

Placki selerowe



Seler do tej pory kojarzył nam się z surówkami. Przełomowe okazało się usmażenie go...  
Przyrządzony na ciepło smakuje wyjątkowo !

Placki selerowe: 

2 duże selery
2 duże celule
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
4 -5 łyżek mąki gryczanej
4 łyżki oliwy z oliwek
cukier
kminek
sól pieprz
masło

Do dużej miski ucieramy na grubej tarce seler i cebule, czosnek trzemy na drobnych oczkach. Doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, cukrem i wlewamy oliwę. Dodajemy mąkę i dobrze roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni na maśle na wolnym ogniu do zrumienienia po obu stronach. Ciasto nakładamy na patelnię łyżką, następnie delikatnie rozpłaszczamy/formujemy. Przed podaniem odsączamy na ręcznikach papierowych. Można też jeść na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz