poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Włoska pizza




Jest to przepis na klasyczną włoską pizzę. Osobiście najbardziej lubimy ją w wersji podstawowej, ewentualnie z jeszcze jednym składnikiem, np. włoską salami. Oczywiście każdy może na niej położyć swoje ulubione składniki. Jednak im więcej dodatków, tym bardziej pizza traci swój oryginalny charakter. Mniej znaczy więcej. 

Przepis na cztery mniejsze lub dwie duże pizze. 

Ciasto:

250 g mąki typu "00"
15 g świeżych drożdży
125 ml wody
3/4 łyżki soli
2 łyżki oliwy

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz oliwę. W wodzie rozpuszczamy drożdże, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Stopniowo dodajemy do mąki, zagniatając ciasto. Podczas wyrabiania ciasta, dodajemy tyle mąki, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę, obsypujemy mąką i wkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko. Brzegi, które zostawiamy trochę grubsze, powinny mieć ok. 2 - 3 mm.

Na naoliwioną blachę kładziemy ciasto, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozarellą, grana padano i suszonym oregano (Nie wszystkie suszone zioła zachowują swój aromat. Oregano zdecydowanie tak, dlatego do pizzy dajemy w takiej postaci). Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temp. 220 stopni C. Idealnie, jeżeli piekarnik ma opcję włączenia grzałki górnej i dolnej, bez termoobiegu. Pizzę należy doglądać, po maksymalnie 15 minutach powinna być gotowa.


Sos pomidorowy:

300 g przecieru pomidorowego
duży ząbek czosnku
sól

Powinnyśmy wybrać przecier, który jest gęsty. Jeśli akurat mamy rzadki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Chodzi o to, żeby sos nie rozlewał się na cieście. Czosnek kroimy bardzo drobno. Doprawimy solą do smaku. 

Sery: 

600 g świeżej mozarelli 
100 g grana padano

Sery ścieramy na drobnej tarce.
Podstawę stanowi mozarella, której nie zastąpi żaden inny ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz