poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Gazpacho Mamy




Ten przepis nazywamy Gazpacho Mamy, ponieważ to ona nauczyła nas receptury. Przepis został przywieziony wiele lat temu z Hiszpanii.

Gazpacho: 

4 spore pomidory (sparzone, obrane ze skórki)
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1 średni ogórek zielony (obrany)
Sucha kajzerka (namoczona w wodzie i odciśnięta; dobry pomysł na wykorzystanie starego pieczywa)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości pomidorów)
Pokrojone warzywa wrzucić do malaksera, zmiksować. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować na gładką masę. Gazpacho podajemy na zimno, w miseczce albo szklance (konsystencja nadaje się do picia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz