poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Kebabiki z tzatzikami


 


Nasza alternatywa dla kebabu z budki :-)

Kebabiki:

500 g świeżo mielonej wieprzowiny lub wołowiny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy (mała puszeczka)
1 jajko
świeży majeranek
curry
sól
pieprz cayenne i czarny
oliwa z oliwek

Drobno posiekaną cebulę mieszamy z mięsem. Dodajemy koncentrat pomidorowy (jeśli mięso, jakiego używamy jest bardzo chude, proponujemy dodać wiecęj koncetratu), jajko i mieszamy cłlość do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy curry oraz świeżym, drobno posiekanym majerankiem. Całość mieszamy, na koniec doprawiając solą i pieprzem.

Gotowe mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (my proponujemy trochę dłużej, aby wszystkie smaki się przegryzły). Następnie formujemy z niego małe kulki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Gotowe "kuleczki" grillujemy aż zarumienią się ze wszystkich stron. Ważne, aby kuleczki nie były zbyt duże, ponieważ mięso w środku będzie surowe.

Orzeźwiające tzatziki:

250 ml jogurtu bałkańskiego
pół świeżego ogórka (w sezonie najlepiej gruntowego)
świeża mięta
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Z połowy ogórka wydrążamy środek z pestkami. Resztę kroimy bardzo drobno (wolimy krojonego ogórka niż startego, żeby nie zdominował smaku, tylko był wyczuwalny w kawałku). Jogurt mieszamy z łyżką oliwy z oliwek oraz czosnkiem. Dodajemy ogórka oraz posiekane listki mięty. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki aż się schłodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz