wtorek, 17 sierpnia 2010

Camembert z ananasem i owocami leśnymi


 


Wegetariańska uczta z grilla.
Przepis dla 4 osób.

Camembert z ananasem i owocami leśnymi:

4 sery camembert
1 świeży ananas
2 małe ząbki czosnku
papryczka chilli zielona i czerwona
borówki amerykańskie
maliny
cukier
masło
roszponka
ocet balsamiczny

Na serki camembert (my używamy oryginalnego francuskiego i taki rekomendujemy) kładziemy parę kążków papryczki chilli (jeśli ktoś nie przepada za zbyt pikantnym smakiem wystarczy wydrążyć pestki) i parę płatków świeżego czosnku. Całość zawijamy w folię aluminiową i grillujemy aż ser będzie miękki. Czosnek i papryczka też zmiękną. Świeżego ananasa kroimy w kawałki (ze skórka, należy pamiętać wydrążyć środek) i grillujemy aż się zarumieni z dwóch stron.
Wcześniej, w garnuszku przygotowujemy mus ze świeżych owoców leśnych: malin i borówki amerykańskiej (pół szklanki borówek i szklanka malin), które podgrzewamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy dwiema płaskimi łyżkami cukru. Czekamy aż wystygnie.
Na talerzu układamy roszponkę, polewamy owocowym musem i octem balsamicznym, dekorujemy malinami i borówkami, nastepnie 2-3 kawałki ananasa i ser camembert.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz