czwartek, 26 sierpnia 2010

Warszawska zupa pomidorowo - pomarańczowa


 


Połączenie pomidora, pomarańczy i bazylii wydaje się bardzo śródziemnomorskie. Sami byliśmy zaskoczeni, znajdując takie zestawienie w przepisach kuchni mazowieckiej (Regionalna Kuchnia Polska, Mazowsze, wyd. O-press Sp. z o.o.). Przedstawiamy zupę o zaskakującym i uzależniającym smaku. To nasza zupa 'popisowa' ;-) W naszej interpretacji.


Zupa pomidorowo - pomarańczowa

1 kg dojrzałych, soczystych pomidorów (sparzonych; poza sezonem używamy przecieru pomidorowego)
2 pomarańcze (myjemy polewając wrzątkiem)
1 duża czerwona cebula
2 średnie ząbki czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
garść bazylii
masło
pieprz cayenne
cukier
sól

Na maśle, w dużym garnku podduszamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodajemy pomidory i skórkę startą z jednej pomarańczy. Dusimy na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Zalewamy bulionem i dalej gotujemy. Miksujemy, wciskamy sok z pomarańczy (dokładnie pozbywamy się białych części, które są gorzkie), dodajemy posiekaną bazylię doprawiamy solą, cukrem i pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Można podawać saute albo z ubitą śmietaną (1/2 szklanki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz