czwartek, 16 września 2010

Burgers&Chips




Domowy fast-food smakuje najlepiej. Kropka.

Hamburger: 

125 g mielonej wołowiny (porcja na jednego kotleta), ważne aby mięso było świeże.
sól, pieprz

2 plastry boczku 
plaster sera cheddar
2 plastry pomidora
2 plastry cukini
2 plastry cebuli
parę plasterków ogórka konserwowego
ketchup
majonez
bułka do hamburgerów

Wołowinę przyprawiamy solą oraz pieprzem, formujemy kotleta i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Kotleta smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, obracając go mniej więcej co pół minuty. Dzięki temu pory w mięsie się zamkną i kotlet pozostanie krwisty w środku (oczywiście w sezonie najlepiej jest hamburgera przygotować na grillu).
Gdy kotlet się smaży przygotowujemy resztę składników. Boczek podsmażamy na patelni, bułki podgrzewamy w opiekaczu lub tosterze. Na górną połowę bułki kładziemy ser, oraz boczek.  Spód bułki smarujemy ketchupem, na to kładziemy cukinię, potem kolejno: kotleta, paprykę, ogórki, cebulę oraz pomidora. Następnie smarujemy majonezem i przykrywamy górną częścią bułki.

Cheeseburger:

Kotlet serowy:

3-4 milimetrowy plaster cheddara (ok. 60 g)
mąka
jajko
bułka tarta
olej

Mąkę, rozbełtane jajko i bułkę tartą układamy na oddzielnych talerzykach. Kotlet obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Ponownie w jajku i kończymy w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż będzie rumiany.
 
2 plastry pomidora
2 plastry grillowanej cukinii, przyprawionej solą i pieprzem
2 plastry cebuli, rozrobione
2 plastry papryki czerwonej
parę plasterków ogórków piklowanych
2 plasterki papryczki jalapeno
kiełki rzodkiewki
ketchup
majonez
bułka do hamburgerów

Bułkę podgrzewamy (w opiekaczu, tosterze, piekarniku.. wszystko jedno). Dolną połowę smarujemy ketchupem, układamy kotleta i kolejne warstwy składników oraz majonez.

Chipsy: 

(dla dwóch osób)
6 ziemniaków
olej do smażenia
sól

Ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki, najcieniej, jak umiemy. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny, żeby uwolniły trochę wody. Smażymy w głębokim oleju partiami do momentu, aż się zarumienią z obu stron. Ziemniaki dokładnie odsączamy z oleju i osuszamy na ręczniku papierowym. Trzeba uważać, żeby się nie przykleił. Solimy przed podaniem.
Przygotowanie chipsów jest trochę pracochłonne i wymaga organizacji, fajnie się je robi we dwie osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz