poniedziałek, 13 września 2010

Bakłażany zapiekane z pomidorami




Bakłażany bardzo się lubią z pomidorami. W naszej zapiekance smakują tak, jak wyglądają. A może lepiej... 

Bakłażany zapiekane z pomidorami:

4 małe bakłażany
6 pomidorów (poza sezonem używamy pomidorów pasteryzowanych)
1 papryczka chilli
150 g sera emmentaler
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 1/2 łyżki bazyliowego pesto
oliwa z oliwek
sól

Bakłażany kroimy w pół centymetrowe plastry. Solimy i odstawiamy na przynajmniej pół godziny. W międzyczasie parzymy pomidory i obieramy ze skórki. Dusimy je na oliwie razem z drobno pokrojoną chilli (bez pestek) na niewielkim ogniu. Pomidory mają odparować, na koniec solimy. Jajka delikatnie ubijamy, dodajemy pesto, wyciśnięty czosnek i sól. Bakłażany płuczemy i suszymy. Smażymy na oliwie tak, żeby zarumieniły się z oby stron (można też to zrobić w piekarniku). Brytfankę smarujemy oliwą, na spód wylewamy część pomidorów z chilli, układamy warstwę bakłażanów, zalewamy miksturą z jajek, posypujmy startym emmentalerem. Układamy kolejne warstwy aż wykorzystamy wszystkie składniki (ilość warstw zależy od wielkości brytfanki). Kończymy bakłażanami polanymi pomidorami i posypujemy serem. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Danie jest bardzo dobre również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz