czwartek, 9 września 2010

Salsa cruda




Meksykańska salsa, którą przygotowujemy z surowych warzyw. W wersji podstawowej składa się z pomidorów, papryki i cebuli, ale można ją urozmaicać innymi, zwłaszcza sezonowymi warzywami i kolendrą. Podajemy do nachosów i wielu meksykańskich potraw z tortillą.

Salsa cruda:

5 soczystych pomidorów (sparzonych, obranych ze skórki, poza sezonem używamy pomidorów pasteryzowanych)
1 mała cebulka
1/2 dymki
1 1/2 czerwonej papryki
pół średniej cukinii
3-4 plasterki papryczki jalapeno (z pestkami)
2 łyżki soku z cytryny
sól

Wszystkie składniki kroimy bardzo drobno, mieszamy, doprawiamy solą. Wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz