czwartek, 9 września 2010

Chilli con carne




Chilli z mięsem. Przygotowane w domu nie ma nic wspólnego z fast-foodem. Jest bardzo pożywnym, rozgrzewającym daniem. My podajemy w tortilli, z jogurtem i salsą.

Chilli con carne:

600 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
1 duża papryka czerwona
1 papryczka chilli
4 spore pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 mały koncentrat pomidorowy
czerwona fasola (dwie duże garście fasoli, którą moczymy na noc i gotujemy albo puszka konserwowej)
curry
mielony kminek
sól
pieprz
gęsty jogurt typu greckiego (zamiast klasycznej śmietany)

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chilli. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Mięso podsmażamy, przyprawiając solą, pieprzem, oraz szczyptą curry. Usmażone mięso wrzucamy do warzyw. Całość doprawiamy kminkiem i podlewamy wodą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i doprawiamy solą. Co jakiś czas mieszamy.
Na patelni podgrzewamy tortillę z dwóch stron, zdejmujemy, jak jest miękka. Wypełniamy ciepłym chilli con carne i zawijamy.
Przepis na salsę omawiamy oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz