niedziela, 5 września 2010

Pierś z indyka faszerowana warzywami




O Drobiu można powiedzieć, że to bardzo uniwersalne mięso. Zazwyczaj sięgamy po pierś z kurczaka, my wybraliśmy indyka, którego filet dużo lepiej nadaje się do faszerowania.

Pierś z indyka faszerowana warzywami:

1 średnia pierś z indyka
1 mała papryka zielona
5 średnich pieczarek
10 dkg startej mozarelli
5 dkg suszonych pomidorów
ząbek czosnku
garść natki pietruszki
10 g masła
szczypta curry
pieprz cayenne
sól
pieprz

Mięso myjemy i osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, curry, oraz nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na czas przygotowania farszu. Drobno pokrojoną paprykę oraz pieczarki dusimy na maśle. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oraz startą mozarellę. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cayenne. Mięso nacinamy w połowie, tworząc kieszeń na farsz. Nadziewamy wcześniej przygotowanymi warzywami z serem. Otwór zszywamy nitką na czas pieczenia (należy pamiętać, aby przed podaniem usunąć nitkę) 
Mięso pieczemy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, przez ok. godzinę w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia warto je kilkukrotnie obrócić, aby nie wyschło i równomiernie się upiekło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz