niedziela, 5 września 2010

Cebulki i ząbki czosnku pieczone w winie




To danie robi się samo. Samo też smakuje wykwintnie, ale jest rownież idealnym dodatkiem do mięs i ziemniaków.

 Cebulki i ząbki czosnku pieczone w winie:

14 małych cebulek
główka czosnku
600 ml białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
płaska łyżka sera Fourme d'Ambert (można zastąpić innym serem z niebieską pleśnią)
sól
pieprz

Obrane i umyte cebulki układamy w wysmarowanej oliwą, głębokiej brytfance. Dorzucamy nieobrane ząbki czosnku i zalewamy winem. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. i pieczemy około godzinę. Cebulki powinny być miękkie, a czosnek w środku maślany. Ser w drobniutkich kawałkach dodajemy pod koniec pieczenia, tak, żeby się rozpuścił i wydobył swój aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz