sobota, 4 września 2010

Makaron ze szpinakiem i cukinią




To połączenie powstało spontanicznie. Zagościło na stałe na naszym stole.

Makaron ze szpinakiem i cukinią:

1/2 kg szpinaku
średnia cukinia (starta drobno i wyciśnięta)
1 i 1/2 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
6 dużych listków bazylii
pół małej pepperoncio
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól

Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek i papryczkę. Dokładamy 1 i 1/2 łyżki masłą i pokrojony szpinak, gdy zmięknie, dorzucamy cukinię. Chwilę dusimy na wolnym ogniu, dodajemy bazylię i śmietanę. Na niewielkim ogniu dalej dusimy, uważając, aby nie zagotować śmietany. Dodajemy resztę masła i doprawiamy solą.
Najlepiej komponuje się z penne. My teraz zrobiliśmy ze spaghetti i smakowało, jak zwykle :)
Jeśli chcemy posypać serem, to na koniec płatkami parmezanu/grana padano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz