czwartek, 2 września 2010

Szałwiowe roladki z kurczaka z puree marchewkowo-ziemniaczanym




Pierś z kurczaka ze świeżą szałwią, owinięta w boczek to idealne połączenie.
W towarzystwie puree marchewkowo - ziemniaczanego wygląda i co najważniejsze smakuje wybornie.

Szałwiowe roladki z kurczaka:


4 filety z kurczaka
12 plastrów boczku wędzonego
świeże liście szałwii
sól
pieprz
curry
oliwa do smażenia


Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą dzielimy na 3 równe części. Obsypujemy solą i pieprzem, oraz curry. Na środku plastra boczku kładziemy listek szałwii, na to kawałek kurczaka i kolejny listek szałwii. Owijamy boczkiem, tworząc roladkę. Całość spinamy wykałaczką, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Roladki smażymy na średnim ogniu, obracając tak, aby boczek przyrumienił się z każdej strony.

Puree marchewkowo - ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
4 średnie marchewki
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
sól, pieprz

Marchewkę oraz ziemniaki gotujemy aż zmiękną, na tyle by łatwo je było rozgnieść (warzywa najlepiej ugotować na parze, zachowują więcej swoich składników odżywczych, a także dużo lepiej smakują). Gorące marchewki i ziemniaki rozgniatamy dodając masło oraz śmietanę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji . Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz