piątek, 24 września 2010

Jesienny krem warzywny




Jesienią niezbędny. To bogactwo wartości odżywczych i smaku. Przyjemnie rozgrzewa i wypełnia :-)

Jesienny krem warzywny:

1 cebula
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3/4 kg dojrzałych pomidorów (sparzonych, obranych ze skórki)
1 mała cukinia
szklanka soczewicy czerwonej
szklanka soczewicy czarnej (można użyć jakiejkolwiek soczewicy; im mniejsza, tym ma większą tendencję do rozpadania się)
4 ząbki czosnku
5 liści laurowych
2 łyżki sosu sojowego
tymianek
kminek mielony
suszony imbir
pieprz cayenne
sól
cukier
oliwa z oliwek
natka pietruszki
kolendra
kiełki fasoli mung

W dużym garnku dusimy pokrojone warzywa, które na koniec zalewamy pomidorami. Dorzucamy liście laurowe, tymianek, czosnek (całe ząbki albo przekrojone na pół) i pół łyżki cukru. Mieliśmy jeszcze gałązkę pomidora i tymianku, które mają silny aromat. Zalewamy litrem gorącej wody, wrzucamy soczewicę i gotujemy pod przykryciem minimum pół godziny, na niewielkim ogniu. Pod koniec doprawiamy soją, solą i pieprzem cayenne i jeszcze trochę gotujemy. Zupę można zmiksować (tak potraktowana jest lepiej przyswajana przez organizm i na dłużej pozostawia uczucie sytości), ale również robi wrażenie 'w całości', zwłaszcza jak starannie pokroimy warzywa. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, kolendrą i kiełkami fasoli mung.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz