piątek, 24 września 2010

Noodle z kurczakiem i warzywami




Noodle przygotowuje się szybko, a składniki można komponować spontanicznie. Polecamy zwłaszcza zapracowanym i wszystkim, którzy mimo, że tu zaglądają, nie spędzają zbyt dużo czasu w kuchni.

Noodle z kurczakiem i warzywami:

1/4 kg makaronu noodle
1/2 kg piersi z kurczaka
3/4 l bulionu drobiowego
1 cukinia
2 spore marchewki
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
imibir
mielony kminek
sos sojowy
olej roślinny
sól, pieprz
szczypiorek

Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka. Dodajemy pokrojone w cienkie paski: paprykę, cukinię, marchewkę. Smażymy na badzo rozgrzanej patelni, często mieszając składniki.
Dodajemy posiekany czosnek, chilli, imbir. Doprawiamy kminkiem oraz solą
i pieprzem.
Do wrzątku wrzucamy  porcję noodli. Gotujemy kilka minut, odcedzamy i przekładamy do miseczki. Na makaron kładziemy kurczaka z warzywami. Całośc podlewamy bulionem drobiowym. Ilość bulionu zależy od nas, im więcej, tym bardziej danie będzie przypominało zupę - równie smaczną. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub dymką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz