środa, 20 października 2010

Guacamole




Meksykanie podają guacamole prawie do wszystkiego. Podstawowe składniki to awokado, sok z cytryny i sól. Ale można je również przygotować z cebulą, pomidorami, czosnkiem, chilli i świeżą kolendrą, a sok z cytryny zastąpić sokiem z limonki. Awokado jest tłustym owocem, ma miękką konsystencję, co pozwala traktować je jak masło. Polecamy !


Guacamole:

1 duże dojrzałe awokado
sok z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 mała zielona chilli (w wersji delikatniejszej pozbywamy się pestek)
sól

Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i wydrążamy łyżką miąższ. Łączymy z cytryną, która sprawi, że nie zmieni koloru. Ugniatamy na miazgę, dodajemy resztę posiekanych drobno składników i doprawiamy solą do smaku. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz