wtorek, 12 października 2010

Razowe ruskie




Pierogi to największy polski, domowy przysmak. Wcale nie jest taki trudny w przygotowaniu, jakby się zdawało. Mając odrobinę doświadczenia, można eksperymentować do woli. My zawinęliśmy tradycyjne ruskie w razowe ciasto z czerwoną papryką.

Razowe ruskie: 

50 pierogów (ilość może być różna w zależności od wielkości pierogów)

Farsz:

1 kg ziemniaków
1 duża cebula
500 g białego sera
masło
sól
pieprz

Ziemniaki gotujemy na parze. Ugniatamy, jak są jeszcze ciepłe, dodajemy ser. Cebulkę smażymy na maśle. Dodajemy do ziemniaków i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Konsystencja farszu powinna być taka, żeby dawało się z niego formować kulki.

Ciasto:

0,5 kg mąki razowej + do posypywania
1 jajko
1 szklanka letniej wody
płaska łyżeczka soli
słodka czerwona papryka w proszku

Mąkę łączymy z solą, robimy dołek na środku, do którego wbijamy jajko, ostrożnie mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę, cały czas ugniatając. Ciasto powinno być miękkie, żeby dawało się łatwo formować i lepić . Nie powinno kleić się do rąk. Kiedy osiągnie dobrą konsystencję, ugniatamy jeszcze trochę i odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Następnie rozwałkowujemy cieniutko (ok. 1 mm), podsypując delikatnie mąką. Odwróconą szklanką wycinamy okrągłe krążki (resztki ciasta od razu zbieramy, żeby nie wyschły i zgniatamy), na środku krążka układamy farsz, składamy na pół, jedną krawędź zwilżamy wodą i dokładnie lepimy (farsz nie może dostać się pomiędzy brzegi pieroga, bo będzie się rozpadać podczas gotowania). Pierogi układamy na obsypanej mąką desce pod przykryciem (ciasto, które podeschnie będzie się rozpadać podczas gotowania). Gotujemy w dużej ilości osolonej wody ze szczyptą oliwy (sprawi, że pierogi nie będą się do siebie kleić). Odcedzamy pierogi, które wypłyną na powierzchnię.
Ciasto pierogowe możemy urozmaicić dodając słodkiej papryki podczas wałkowania. Będzie miało piękny kolor.

Okrasa:

bekon
cebula
masło

Nie podajemy proporcji, bo każdy lubi inaczej. My zdecydowanie na bogato !
Drobno pokrojony boczek smażymy na gorącej patelni, kiedy zaczyna być rumiany dodajemy masło i posiekaną cebulę. Smażymy aż powstaną skwarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz