piątek, 5 listopada 2010

Ziołowy sznycel z kurczaka




Kotlet i ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Do panierki dosypaliśmy natkę pietruszki, skórkę cytrynową i parmezan, koperek zastąpiliśmy bazylią i tak powstał tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu.
Przepis na sznycel pochodzi z 'Fast Dinners' z serii The Australian Women's Weekly.

Ziołowy sznycel z kurczaka:

4 filety z kurczaka
1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka mleka
2 1/5 szklanki bułki tartej
2 łyżki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 szklanki startego parmezanu
olej roślinny do smażenia

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy kotlet równomiernie rozbijamy młotkiem do mięsa. W dużym naczyniu mieszamy jajka z mąką oraz mlekiem. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą z parmezanem oraz ziołami i skórka cytrynową. Kotlety zanurzamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju aż kotlety zrumienią się z obu stron. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi świeżą bazylią, z łyżeczką masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz