środa, 15 grudnia 2010

Indyjskie kotleciki warzywne




Wegetariańskie kotleciki ostatnio królują w naszej kuchni ! Są zdrowe, pożywne i smakują o każdej porze dnia. Na ciepło i na zimno.  Przepis, który podajemy poniżej można urozmaicić swoimi ulubionymi warzywami.. zieloną fasolką, kalafiorem, brokułem..

Indyjskie kotleciki warzywne:

250 g zielnego groszku
3 ziemniaki
3 małe marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
korzeń imbiru (ok 1,5 cm kawałek)
kminek (wolimy mielony, ale mogą być też całe nasiona, wtedy radzimy trochę ugnieść w moździerzu)
curry
sok z połowy cytryny
garść świeżej kolendry
sól
3 łyżki bułki tartej + do obtaczania kotletów
olej rzepakowy

Warzywa gotujemy do miękkości i ugniatamy. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, chilli, imbir, kminek i curry, pod wpływem temperatury uwolnią swoje aromaty. Łączymy z warzywnym puree, dodajemy sok z cytryny, posiekaną kolendrę, bułkę tartą i doprawiamy solą. Z gotowej masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na średnim ogniu tak, aby się zarumieniły z obu stron. Wychodzi około 20 kotlecików wielkości łyżki stołowej. Można je ulepić dzień wcześniej, wstawić do lodówki (będą bardziej zwarte) i smażyć następnego dnia. Usmażone są pyszne również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz