środa, 15 grudnia 2010

Kotlety z kapusty


 

Nasz sposób na kapustę. Zamiast zasmażanej, na przykład ;-)

Kotlety z kapusty: 

główka kapusty
1 duża cebula
1 jajko
kminek (wolimy mielony)
sól
pieprz
masło
bułka tarta

Pozbywamy się zewnętrznych liści kapusty i głąba, kroimy na ćwiartki, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Jak kapusta będzie już miękka, dokładnie odsączamy ją z wody (w innym razie trudno będzie formować kotlety). Kroimy bardzo drobno albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy do kapusty i doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem, na końcu wbijamy jajko. Lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu aż będą rumiane z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz