niedziela, 20 lutego 2011

Ryż w kulkach




Kolejne danie z cyklu manii lepienia ! Tym razem z ryżu powstały kulki, które na chwilę wrzuciliśmy do głębokiego tłuszczu. Zanurzone w zielonej paście albo zielonym guacamole, same znikają.

Ryż w kulkach:

250 g ryżu do risotto
200 g sera mozzarella
2 żółtka
80 g świeżo startego parmezanu
15 g posiekanej natki z pietruszki

panierka:

50 g mąki pszennej
1 jajko
50 g bułki tartej

olej roślinny do głębokiego smażenia


Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut, odcedzamy i przesypujemy do dużego naczynia; czekamy aż ostygnie. Do ryżu dodajemy startą mozzarellę oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pietruszkę i parmezan. Składniki panierki najlepiej przygotować sobie w oddzielnych miseczkach, Z gotowego farszu formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (taką porcję trzeba najpierw wycisnąć w dłoniach, żeby masa się skleiła). Obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni. Kulki smażą się błyskawicznie (w naszym przypadku ok. 30 sekund), dlatego należy ich cały czas pilnować. Gotowe odcedzamy z oleju, następnie dokładnie, ale szybko suszymy ręcznikiem papierowym. Są pyszne tylko na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz