wtorek, 14 czerwca 2011

Babeczki warzywne




Babeczki możemy zrobić prawie ze wszystkiego. Wystarczy wybrać ulubione warzywo.
W takiej formie będzie smakowało bardziej.

Kalafiorowe babeczki:

Nam wyszło 10 babeczek (ale to zależy od wielkości foremek).

1 kalafior
4 ząbki czosnku
1 jajko
10 dkg sera raclette
sos beszamelowy
masło
słonecznik
sól
pieprz
pestki słonecznika (opcjonalnie)

Kalafior i czosnek gotujemy na parze. Jak trochę ostygnie, łączymy z sosem beszamelowym i startym serem (przepis na beszamel znajduje się w dziale sosy; tym razem zrobiliśmy z mleka koziego i doprawiliśmy gałką muszkatołową). Miksujemy, doprawiamy do smaku, na końcu wbijamy jajko. Foremki do muffinek smarujemy masłem, obsypujemy słonecznikiem i wypełniamy masą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, następnie odwracamy, stawiając jak babki. Są pyszne również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz