poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tarta porowo-pieczarkowa



Kruche ciasto nie musi oznaczać słodkiego deseru. Tarta może smakować, jak chcemy, również wytrawnie. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i co nam podpowiada fantazja.

Tarta porowo-pieczarkowa:

2 średnie pory
5 pieczarek
skórka z (niecałej ) połowy cytryny
4 łyżki śmietany
1 jajko
5 dkg świeżo startego parmezanu
masło (najlepiej klarowane)
sól
biały pieprz
cukier
gałka muszkatołowa

kruche ciasto

Pora i pieczarki (wcześniej obrane) drobno kroimy. Smażymy razem ze startą skórką cytryny (wcześniej sparzoną) na maśle, na średnim ogniu, do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i świeżo startą gałką muszkatołową. Studzimy, następnie dodajemy śmietanę i lekko roztrzepane jajko. Gotową masę wykładamy na ciasto ułożone w formie do tart (na papierze do pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. ok 40 minut. Około 10 minut przed wyjęciem posypujemy parmezanem. Tarta powinna być delikatnie rumiana od spodu i od góry. Należy odczekać co najmniej 5 minut przed podaniem.

2 komentarze:

  1. wytrawne tarty są pysznym pomysłem na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda. a nastepnego dnia sprawdzaja sie jako przekąska ;-)

    OdpowiedzUsuń