czwartek, 14 października 2010

Kotleciki marchewkowe




Mogą być przekąską albo daniem głównym. Smakują kolorowo.
Komponują się na przykład z zieloną pastą albo tzatzikami albo...

20 małych kotlecików (ilość zależy od wielkości)

Kotleciki marchewkowe:

3 marchewki
1 cebula
1 mała zielona chilli
szklanka płatków owsianych (użyliśmy górskich)
szklanka bułki tartej + do obtoczenia
1/2 szklanki mąki razowej (pszennej)
1 jajko
cukier 
kminek mielony
curry
sól
masło
oliwa z oliwek

Płatki zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je przykryła. Odstawiamy na około pół godziny pod przykryciem do wchłonięcia wody. Utartą na grubej tarce marchewkę, posiekaną cebulę i papryczkę dusimy chwilę na maśle z dodatkiem cukru (wydobędzie słodycz z marchwi), na niewielkim ogniu. Łączymy z namoczonymi wcześniej płatkami. Doprawimy pozostałymi składnikami do smaku. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i stopniowo mąkę. Ugniatamy dłonią do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno dawać się formować, ale ma być lekkie. Formujemy w dłoni kotleciki wielkości łyżki. Mogą być zgrabnie ulepione albo, jak w naszej wersji, poszarpane. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy na niewielkim ogniu, aż się zarumienią z obu stron. Są smaczne również na zimno.

2 komentarze:

  1. smacznie wyglądają! Póki co moim faworytem kotlecikowym są szpinakowe z kaszą, ale te wypróbuję!

    pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. mamy nadzieje, ze beda Ci smakowaly ! Twoja kompozycja tez brzmi bardzo kuszaco. jesli zechcesz sie podzielic przepisem, z przyjemnoscia go wyprobujemy ! pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń