piątek, 5 listopada 2010

Ciasto czekoladowe




Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada...  No i bita śmietana. Uzależnia.
Przepis pochodzi z naszej kulinarnej biblii 'The Silver Spoon'.

Ciasto czekoladowe:

50 g masła
150 g gorzkiej czekolady
3 jajka
150 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
szczypta soli
bita śmietana do podania

Pokruszoną czekoladę oraz masło, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem tak, aby uzyskać puszystą, jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz sól. Całość miksujemy ustawiając mikser na niskich obrotach. Do ciasta dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość ponownie miksujemy, przez 10 min. Gotowe ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej wcześniej masłem, i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni C. przez ok 20 minut. Gotowe ciasto odstawiamy, aby przestygło. Formę odwracamy do góry nogami i wykładamy ciasto. Podajemy z dużą porcją bitej śmietany.

3 komentarze: