niedziela, 6 lutego 2011

Kotleciki z pistacjowym posmakiem


 
 
Kotletów nigdy dość ! A my nie możemy przestać komponować i lepić ! Tym razem smak przewodni nadały prażone orzeszki pistacjowe. Całość osłodziły pikle,w które zawinęliśmy nasze kotleciki.

Kotleciki z pistacjowym posmakiem:

200 g soczewicy (użyliśmy zielonej, ale to mniejsze odmiany soczewicy są najlepsze do kotletów)
2 marchewki
2 garście zmiażdżonych orzeszków pistacjowych
chilli
duża cebula
2 ząbki czosnku
4 pełne łyżki otrębów pszennych
jajko
kurkuma
mielony kminek
cukier
sól
pieprz
olej rzepakowy

Soczewicę gotujemy do miękkości. Na oleju podduszamy utarte na grubej tarce marchewki, posiekaną cebulę, czosnek i chilli, całość odrobinę słodzimy. Po około kwadransie mieszamy z soczewicą i ugniatamy, dzięki temu składniki lepiej się połączą. Dodajemy pistacjową miazgę, wcześniej uprażoną na suchej patelni. Doprawiamy szczyptą kurkumy, mielonego kminku, solą i pieprzem, na koniec wbijamy jajko i wrzucamy otręby. Gotową masę można wstawić do lodówki, na maksymalnie 24 godziny. Z chłodnej masy będzie łatwiej formować kotleciki. Ulepione kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, aż będą rumiane z obu stron.

2 komentarze: